Muzeeaquarium Delfzijl
Zeebadweg 7

9933 AV Delfzijl

Telefoon  31(0)596 - 632277

info@muzeeaquarium.nl

Openingstijden

Het museum is maandag t/m zondag

geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Ontdek 

Tentoonstellingen

Op doorreis naar Delfzijl, 135 jaar spoorlijn Groningen-Delfzijl

Vanaf 28 september 2019 t/m 5 januari 2020

‚Äč

 Het MuzeeAquarium organiseert jaarlijks drie wisseltentoonstellingen rond een thema uit de historie van de plaats Delfzijl en/of de regio, vaak verbonden met de actualiteit. Zo was het 135-jarig bestaan van de spoorlijn die Delfzijl met Groningen verbindt aanleiding voor een tentoonstelling over dit thema. Onlangs is het historische stationsgebouw van Delfzijl gerestaureerd en is het stationsplein opnieuw ingericht.  

Op de tentoonstelling zijn objecten, foto's, historische ansichtkaarten en schilderijen te zien die de geschiedenis van de lijn illustreren. Pronkstukken zijn het schilderij van het wachtershuisje te Eenum van Groninger Ploegschilder Johan Dijkstra en de schilderijen van Rein Pol, die vaak de Blauwe Engel verwerkt in zijn schilderijen. Bijzonder is ook de maquette van het Tractiedepot van Delfzijl, zoals het vroeger was, gemaakt door het Ommelander Maquette Bouw Collectief. Ook diverse musea hebben objecten uitgeleend, zoals het Noord Nederlands Trein en Trammuseum te Zuidbroek en Museumspoorlijn Star uit Stadskanaal. Daarnaast zijn er veel bruiklenen van particulieren, zoals de voormalig stationschef van Delfzijl, Henk Koster. 

 

De tentoonstelling  is te zien in de wisselexpositieruimte van het museum en is mede mogelijk gemaakt door Groningen Seaports, Koninklijke Wagenborg, Wijnne Barends en de Rabobank.

 

Foto boven:  het station van Delfzijl.